Door de sterk groeiende vraag is er een schaarste aan tolken (GT en ST). Vandaar dat het CAB in de mate van het mogelijke op basis van een gelijke-kansen-beleid probeert om aan zoveel mogelijk tolkaanvragen te voldoen.

Het zoeken, bevestigen en inzetten van tolken wordt gecoördineerd door het CAB volgens de zoekprocedure in de sector onderwijs.

Sommige tolken oefenen hun beroep als fulltime zelfstandige uit, maar veel anderen combineren het zelfstandig tolkwerk met een andere job. Daardoor past het CAB vaak meerdere roosters in elkaar: dat van de dove leerlingen, dat van de andere tolkopdrachten die de tolken buiten de onderwijsinstellingen uitvoeren, en tenslotte dat van de andere deeltijdse job van de tolken.

Enkel tolken die aan de voorwaarden van de overheid voldoen, worden door het CAB ingezet. De activeringsvoorwaarden voor tolken GT en ST worden vermeld in de inventaris met samenwerkingsregels tussen CAB en freelance tolken.

Tolken GT en ST melden zich op eigen initiatief aan bij het CAB en zij bezorgen aan het CAB de nodige informatie zoals vermeld in de samenwerkingsregels.

Gastscholen en andere betrokkenen mogen ook zelf op zoek gaan naar ST en deze aanbrengen bij het CAB. Via de zoekfilter van het CAB kan je de reeds actieve ST in je regio zoeken.

Hogescholen en universiteiten kunnen daarnaast ook zelf ST aanstellen die beschikken over een diploma A1 / bachelor, maar niet over een zelfstandig statuut beschikken. De activeringsvoorwaarden voor niet-zelfstandige ST worden vermeld in de Belangrijkste samenwerkingsregels tussen de niet-zelfstandige schrijftolken, hun onderwijsinstellingen en het CAB.

Snelle informatiedoorstroming en een optimale samenwerking is dus wenselijk.